Caramida din gips: caracteristici și aplicare în interior

Caramida din gips: caracteristici și aplicare în interior

  1. Argumente pro şi contra
  2. Design și stiluri
  3. Cerere
  4. Cum să o faci singur?
  5. Cum se stivuiește?
  6. Ce vopsea poți picta?
  7. Exemple frumoase în interior






În designul modern, decorarea cărămizilor din gips este foarte populară. Acest material permite nu numai economisirea spațiului utilizabil, ci și aspectul estetic, umplând spațiul cu o atmosferă de confort acasă. Datorită unei selecții imense de culori și texturi, aceste panouri sunt ideale pentru orice stil.

Argumente pro şi contra

Caramida din gips este un material de construcție unic, cu diverse forme și structuri. Astăzi este utilizat pe scară largă pentru decorarea interioară, decorând atât întreaga suprafață, cât și zonele individuale. Interiorul arată frumos, în care există o combinație de zidărie cu tapet și tencuială.

Principalele avantaje ale acestui tip de cărămidă includ următoarele puncte.

  1. Respectarea mediului. Materialul este fabricat exclusiv din ingrediente naturale, deci nu emite substanțe nocive și garantează o funcționare sigură pentru sănătatea umană.
  2. Preț accesibil. Spre deosebire de alte materiale, cărămizile decorative din gips sunt mai ieftine. Este adesea ales ca o placare de cameră bugetară.
  3. Aspect atractiv. Produsul este produs în diferite dimensiuni și culori, poate avea atât o structură netedă, cât și în relief. Acest lucru îi permite să fie utilizat pentru implementarea oricăror idei de proiectare.
  4. Instalare convenabilă. Plăcile sunt ușor selectate pentru diferite tipuri de suprafețe și sunt instalate într-un mod simplu. Este foarte posibil să faceți o astfel de placare cu propriile mâini, fără a apela la ajutorul specialiștilor.
  5. O greutate redusă. Pereții decorați cu cărămizi de gips nu sunt supuși deformării.





În ceea ce privește neajunsurile, acest material este instabil la umezeală și la deteriorări mecanice, astfel încât instalarea plăcilor trebuie făcută cu atenție pentru a evita prăbușirea. Dacă țigla a izbucnit în timpul funcționării, atunci poate fi înlocuită rapid cu una nouă, fără a încălca integritatea întregului finisaj. 

Design și stiluri

Interiorul modern prevede finisarea cu materiale naturale, dar acestea sunt adesea scumpe, astfel încât mulți proprietari de apartamente și case de țară preferă cărămizi artificiale din ipsos. O astfel de placare este utilizată pentru a decora nu numai suprafețele pereților, ci și deschiderile ușilor, ferestrelor, scărilor și arcadelor. Datorită faptului că materialul este produs cu o suprafață lucioasă, mată, reliefată și plană, acesta poate fi folosit pentru orice direcție stilistică, de la clasic la modern.

În prezent, sunt la modă următoarele tipuri de modele cu cărămizi de gips.

  • Romantism. Pentru mulți, zidăria este asociată cu un mediu inconfortabil și brutal care creează impresia de a fi pe stradă. Dar dacă alegeți nuanța și textura potrivită a cărămizii, precum și efectuați un aspect frumos al rândurilor, puteți obține un interior neobișnuit și original. Pentru a umple spațiul cu o atmosferă romantică, este necesar să selectați culori delicate pentru decor care să fie combinate cu culorile textile și pardoseli. Acest design se caracterizează prin tonuri bej, lăptoase și o iluminare bună, care oferă un joc de culori pe suprafața pietrei artificiale. În plus, figurine mici, vaze cu flori și perdele ajurate trebuie să fie prezente în decor.
  • Arta pop. Acest stil, de regulă, este plăcut de personalitățile emoționale și deschise. În acest caz, tonurile contrastante ar trebui să prevaleze în spațiu. Tapițeria strălucitoare de mobilier și cărămida albă ca zăpada se vor completa perfect. Arată interesant în interior și combinația dintre galben, verde și alb. Puteți îmbunătăți jocul texturat utilizând textura aspră a finisajului cu tapițerie din velur pe canapele și fotolii.
  • Gotic. Alegând această direcție, nu este necesar să se creeze o atmosferă plictisitoare de castele medievale în cameră. Este suficient să evidențiați fragmente individuale cu „vechiul”. O soluție bună ar fi panourile de zidărie multicolore. De exemplu, un finisaj în care alternează culorile negru, lăptos și bej va arăta frumos. Grinzile din lemn de pe tavan și mobilierul cu o suprafață lucioasă vor ajuta la finalizarea designului.
  • Stil scandinav. Caramida în acest design este considerată principalul obiectiv. Se recomandă decorarea pereților cu plăci de culori naturale, evitând contrastul strălucitor. Camerele arată minunat, ale căror pereți sunt confruntați cu cărămizi gri și negre. Puteți folosi și nuanțe pastelate. Pentru a combina armonios totul în interior, trebuie să selectați culoarea suprafețelor pentru a se potrivi cu mobilierul și textilele. Austeritatea interiorului va ajuta la ascunderea obiectelor de decor suplimentare sub formă de picturi, candelabre frumoase și vaze.
  • Etnie. Acesta este un design destul de interesant, în care există atât o ușoară austeritate, cât și culori strălucitoare bogate. În acest caz, cărămizile de ghips ocru trebuie combinate cu ceramică neobișnuită, covoare și suveniruri aduse din țările africane și asiatice. Pe pereți, puteți face fragmente separate așezate sub formă de hieroglife sau artefacte.
  • Loft. Pereții de cărămidă în acest stil sunt considerați principalul decor interior. Spațiul camerei trebuie să fie liber și să nu aibă partiții. Este recomandat să decorați decorul cu obiecte laconice, evitând decorațiile inutile. Se recomandă așezarea suprafeței cu o cărămidă simplă de gips cu o suprafață inegală. Culorile placării sunt permise în diferite, variind de la alb ca zăpada la nisip strălucitor și roșu.

Cerere

Caramida din gips este foarte populară în decorarea interioară, dar spre deosebire de „frații” săi, este în multe privințe inferioară în ceea ce privește performanța, de aceea este recomandată pentru încăperile cu niveluri normale de temperatură și umiditate. Puteți decora un interior frumos cu material decorativ peste tot, dar cel mai important lucru este să alegeți locul „potrivit” pentru acesta și să respectați regulile de funcționare.

Designerii folosesc cel mai adesea fragmente de gips pe hol, decorând structuri de susținere cu ele. Panourile decorative sunt de asemenea potrivite pentru decorarea ferestrelor, ușilor, nișelor și arcadelor. Caramida din gips cu diverse texturi și culori conferă designului confort și confort suplimentar, astfel încât poate fi aleasă pentru decorarea interioară într-un apartament și o casă privată. O soluție neobișnuită va fi zidăria din dormitor, camera de zi și camera copiilor. Dacă casa de la țară are mai multe etaje, atunci zonele scărilor pot fi decorate cu un finisaj similar.

Deoarece materialul se „teme” de umezeală, nu este recomandat să-l așezați în baie. Placarea cu ipsos nu este potrivită nici pentru zonele din apropierea chiuvetei (șorț de bucătărie), șemineelor. În ciuda acestor restricții, un produs din gips poate fi inițial combinat cu lemn și marmură, decorând cu ele atât întreaga suprafață a pereților, cât și creând compoziții separate.

Cum să o faci singur?

Astăzi piața construcțiilor este reprezentată de un sortiment șic de cărămizi din gips, dar, dacă se dorește, panourile decorative pot fi realizate cu ușurință manual, acasă. Pentru a le face, trebuie să aveți următoarele materiale:

  1. gips praf;
  2. parafină;
  3. modelarea plastilinei;
  4. izolant de silicon;
  5. cutie de carton.

Deoarece compoziția cărămizii include gips, este necesar să achiziționați materii prime de o calitate nu mai mică de GF 10, deoarece are o rezistență și o rezistență crescute la influențele externe. În plus, ar trebui folosită o matriță din silicon pentru fabricare, care se vinde gata preparată. Dacă nu există, este ușor să o fabricați singură din plastilină sculpturală, care este lansată cu o grosime de cel mult 20 mm și formează impresii pentru reflux. Matrițele pot fi fabricate și din ceară de parafină. Pentru a face acest lucru, este topit, apoi turnat în cutii de dimensiunea necesară.

După pregătirea formularelor, se realizează procesul de creare a cărămizilor decorative.

  • Pudra de gips se toarnă într-un recipient, se adaugă apă. Totul se amestecă bine până se obține o consistență omogenă.
  • Formele în care se intenționează fabricarea materialului sunt lubrifiate cu ulei sau grăsimi. Acest lucru vă va permite să extrageți cu ușurință fragmentele înghețate în viitor.
  • Amestecul finit este turnat într-o matriță, agitat și distribuit uniform. Apoi, conform instrucțiunilor specificate de producător, aceștia așteaptă până când gipsul se întărește.

În cazul în care designul prevede utilizarea cărămizilor colorate, atunci în timpul preparării amestecului, trebuie adăugată culoarea. În plus, după ce cărămida a fost pregătită, poate fi acoperită și cu un mortar special care dă textură și strălucire.

Cum se stivuiește?

Deoarece cărămida din gips este ușor de instalat, este foarte posibil să o instalați singur. Puteți pune material decorativ în două moduri: uscat (zidăria se face cu șipci și șuruburi) și umed (fragmentele trebuie lipite de perete cu un compus special). Indiferent de tehnologia aleasă, înainte de așezarea cărămizii, suprafața de lucru ar trebui să fie bine pregătită. Această procedură se desfășoară în etape.

  • În primul rând, alinierea bazei se face. Pentru a elimina toate defectele, se recomandă lipirea pereților.
  • Apoi baza este curățată de murdărie, se efectuează praf și se chituiește. În acest stadiu, este de asemenea important să sortați și să dimensionați plăcile. Dacă este necesară finisarea suprafețelor neuniforme sau convexe, cărămizile trebuie tăiate cu ajutorul unui ferăstrău metalic.

Când pereții sunt pregătiți pentru confruntare, începe în sine procesul de zidărie. Metoda de instalare uscată este considerată cea mai fiabilă, dar necesită respectarea regulilor și tehnologiilor speciale.

  • Camera apartamentului este măsurată și într-unul din colțurile sale este fixată o șină de lemn, care va servi ca început pentru instalarea fragmentelor. După fixarea șinei verticale, se formează o deschidere. În ea sunt așezate plăci. Instalarea trebuie făcută de sus în jos. Toate piesele sunt fixate cu șuruburi sau șuruburi.
  • Apoi, când primul rând este așezat, distanța este re-măsurată, care este egală cu lățimea cărămizii și se continuă lucrarea până când toată suprafața este îndreptată.

În plus, cărămizile din gips pot fi lipite folosind metoda de așezare umedă. Pentru aceasta, se face mai întâi o marcare exactă a rândurilor, mai ales atunci când vine vorba de finisarea cu diferite elemente. Dacă există un model pe perete, atunci fragmentele trebuie așezate în prealabil pe podea. Apoi se prepară o cantitate mică de adeziv (trebuie amestecat în etape, deoarece un volum mare se poate întări și poate deveni inutilizabil). Adezivul este aplicat pe cărămidă și presat ferm pe suprafață.

Pentru a face un minim de greșeli în timpul auto-așezării și pentru a obține o placare durabilă care ar servi în mod fiabil mult timp, este, de asemenea, important să se ia în considerare următoarele nuanțe:

  • cărămida din gips este un material destul de fragil, prin urmare, în timpul instalării sale, trebuie să aveți grijă, în caz contrar panourile pot să le ciobească și să le depășească;
  • cu zidărie în bucătărie, lățimea rosturilor trebuie să fie de cel puțin 10 mm, ceea ce va economisi material;
  • secțiunile inferioare ale pereților, care după reparație vor fi acoperite cu mobilier, pot fi așezate cu resturi;
  • în timp ce lipiți cărămida, aceasta trebuie apăsată ușor pe suprafață, efectuând mișcări de rotație, ceea ce va permite excesului de adeziv să iasă;
  • lipiciul, care este utilizat pentru instalarea cărămizilor de gips, tinde să se usuce rapid, prin urmare, în decurs de 30 de minute, trebuie să aveți timp să curățați toate soluțiile adezive în exces și să neteziți cusăturile.

Ce vopsea poți pic

De-a lungul timpului, interiorul camerei necesită reînnoire, deci dacă pereții sunt finisați cu cărămizi de ipsos, i se poate da o a doua viață. Pentru a face acest lucru, este suficient să acoperiți materialul decorativ cu vopsele acrilice sau siliconice. Vopsirea este permisă și cu amestecuri pe bază de apă sau cu lac solubil în apă. De asemenea, puteți vopsi fragmentele de gips înainte de a le așeza, acest lucru vă permite să dați materialului un aspect din ce în ce mai luminos. Dacă intenționați să pictați vechea placare, atunci cărămida trebuie mai întâi șlefuită bine, altfel vopseaua se va prăbuși.

Se recomandă vopsirea cărămizilor de gips în trei straturi. Acest lucru îi va face culoarea mai saturată și mai eficientă. După vopsirea suprafeței decorative, este de asemenea necesar să o acoperiți suplimentar cu un lac protector.

Exemple frumoase în interior

Recent, există multe opțiuni de proiectare care utilizează cărămizi de gips. Acest finisaj decorativ va arăta frumos chiar și fără mobilier inutil. Prin urmare, zidăria este adesea înlocuită de mobilier cu dulapuri și pereți voluminoși. Pentru a oferi camerei un stil neobișnuit și pentru a umple spațiul cu confort, puteți aplica următoarele exemple de design interior.

  • Pentru sală. O soluție bună în această cameră ar fi decorarea pereților cu cărămizi de ipsos într-o paletă de culori calde. Nuanțele nisipoase și delicate ale suprafeței vor accentua geometria spațiului într-un mod special. Pentru ca frumusețea pietrei artificiale să nu se piardă pe fundalul general, este suficient să plasați o masă de cafea și o canapea mare de colț din mobilier. Decorarea se poate face nu numai pe unul dintre pereți, ci și pentru a decora colțurile laterale de lângă intrare cu fragmente sau pentru a face decor sub formă de coloane care imită piatra naturală.
  • Pentru coridor. Va fi interesant să vă uitați pe hol sau pe coridor, zidărie așezată pe podea sub formă de plinte. Panourile decorative pot fi folosite și pentru decorarea marginilor pereților direct la intrare. Este recomandabil să alegeți culori deschise pentru placare, deoarece cărămizile întunecate pot reduce vizual o încăpere deja mică.
  • Pentru dormitor. În această cameră, este necesar să creați efectul de spațiu liber și aerisire, prin urmare, nuanțele pentru decorarea cărămizii sunt selectate în conformitate cu culorile principale ale interiorului. Tonurile calmante și restrânse sunt potrivite pentru dormitor. Combinațiile de cărămizi albe și de nisip vor arăta frumoase. Pe un perete mare, puteți, de asemenea, zidăria cu plăci vechi. În acest caz, camera ar trebui să conțină mobilier din lemn natural și decor din sticlă.

Pentru a afla cum să așezați cărămizi de gips cu propriile mâini, consultați următorul videoclip.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Idei de garduri cu piatra naturala

Idei de amenajare a gradinii